Inhoud
Deze wetswijziging geldt vanaf 1 september 2021. Wanneer gedurende de eerste of tweede jaar van de ziekte duidelijk is dat de werknemer nooit meer kan werken, dan kan de werknemer eerder de IVA-uitkering (WIA-uitkering) aanvragen. Normaal gesproken zal een bedrijfsarts dit aangeven en het kan ook wenselijk zijn het oordeel van een arbeidsdeskundige hierover te vragen, want de vervroegde IVA kan maar eenmalig aangevraagd worden.
Het moet ook op tijd aangevraagd worden, dat wil zeggen zo snel mogelijk en uiterlijk in de 67ste week. De uitkering gaat op zijn vroegst 10 weken later in. De vervroegde IVA kan overigens al aangevraagd worden als een werknemer 3 weken arbeidsongeschikt is. Toekenning van deze WIA-uitkering betekent dat geen re-integratieverplichtingen meer verwacht worden, als ook dat van het loon dat in de eerste twee jaar wordt betaald de werkgever deze WIA-uitkering in mindering mag brengen - Bezwaar WIA uitkering besluit UWV.
Na het aanvragen van een WIA-uitkering volgt er een uitnodiging van het UWV voor een onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit twee delen. Een medisch onderzoek Een gesprek met een arbeidsdeskundige Het medisch onderzoek wordt verricht door een verzekeringsarts van het UWV. De arts bespreekt welke lichamelijke en psychische klachten er zijn en houd een lichamelijk onderzoek.
Uit de conclusie van de arts blijkt of degene nog deels kan werken en welke handelingen de betrokkene nog kan verrichten. Na het medisch onderzoek volgt een gesprek met de arbeidsdeskundige. Deze bekijkt wat de mogelijkheden en beperkingen van betrokkene zijn. Daaruit volgt de selectie van 3 werkzaamheden waarvoor de betrokkene nog geschikt is en waarmee het meeste mee valt te verdienen.
Dit uurloon wordt vergeleken met het loon dat verdiend werd voor de ziekte en het verschil in percentage is de mate van arbeidsongeschiktheid. Afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid, kan de werknemer voor een WIA-uitkering in aanmerking komen. De WIA bestaat uit twee regelingen: De regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA), voor medewerkers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn (> 35 %) en medewerkers die tijdelijk (niet duurzaam) volledig arbeidsongeschikt zijn.
Aanspraak op een WIA-uitkering afhankelijk van arbeidsongeschiktheid: A. Arbeidsongeschiktheid voor minder dan 35%. Er is geen recht op een WIA-uitkering. B (Bezwaar uwv wia). Gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid tussen de 35% en 80%. Er is recht op de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). C. Volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikt (minder dan 20% geschikt). Er is recht op de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA).
Beneden de 35% kan er geen aanspraak gemaakt worden op een WIA-regelingen. Dubbele heroverweging bij bezwaar tegen WIA-uitkering. Werknemers die voor minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn blijven zoveel mogelijk bij de werkgever in dienst. Er zal voor deze werknemers passende arbeid gezocht of gecreëerd dienen te worden. Is er geen passende arbeid in het eigen bedrijf aanwezig, dan kan de werkgever na de twee jaar arbeidsongeschiktheid een ontslagvergunning bij het UWV Werkbedrijf aanvragen.
Na het ontslag hebben werknemers recht op een WW-uitkering (3. 7.1.). Zij krijgen dan 70% van het dagloon uitgekeerd. De duur van de uitkering is afhankelijk van het arbeidsverleden. WIA-uitkering en bezwaar. Is er gedurende de WW geen werk gevonden dan komen personen jonger dan 50 jaar in aanmerking voor de Wet werk en bijstand.
Bij een arbeidsongeschiktheid tussen de 35% en 80% spreekt de WIA van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (WIA-uitkering - Advocaten in Uitkeringszaken). Een gedeeltelijk arbeidsongeschikte heeft recht op de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). De WGA biedt een loongerelateerde uitkering. Bij niet werken bedraagt deze 70% van het laatstverdiende loon (dagloon). Aan dit laatstverdiende loon is wel een maximum verbonden van € 4.
401,27 bruto per maand. Wordt er wel of gedeeltelijk gewerkt, dan wordt dit loon dat de werknemer verdiend, van het oude loon afgetrokken. De Loongerelateerde uitkering bedraagt dan 70% van het verschil tussen het oude en nieuwe loon. Nadere voorwaarde om voor de WGA-uitkering in aanmerking te komen is dat er van de 36 weken voor de dag van de arbeidsongeschiktheid, minimaal 26 weken gewerkt zijn.
Na het aflopen van de loongerelateerde uitkering bestaat er recht op een WGA-loonaanvulling of een WGA-vervolguitkering. Na afloop van de WGA-loongerelateerde uitkering, geniet het de voorkeur dat de medewerker meer dan 50 % van de resterende mogelijkheden benut. Dat betekent derhalve dat degene van het deel waarvoor men geacht wordt nog te kunnen werken, minimaal 50% benut.
Bent u het niet eens met een beslissing van UWV? Bijvoorbeeld omdat uw uitkering wordt verlaagd of uw aanvraag voor een uitkering is afgewezen? Dan kunt u bezwaar maken. u kunt alleen tegen een officiële beslissing bezwaar maken. In een officiële beslissing van UWV staat altijd een stuk tekst met het kopje ‘Niet eens met deze beslissing?’.
De WIA uitkering is te verdelen in twee soorten: De Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA). Dit is een uitkering voor personen die volledig arbeidsongeschikt zijn De Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) (Bezwaar WIA beoordeling bij het UWV - advocaatuitkeringen.nl). Deze uitkering vult het inkomen aan wanneer u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. Veel zaken gaan over de mate van arbeidsongeschiktheid. Uw arbeidsongeschiktheid moet uitgedrukt worden in een percentage.
Tegen uitspraken van de Centrale Raad van Beroep over beslissingen op grond van de sociale verzekeringswetgeving kan alleen beroep in cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad wegens schending of verkeerde toepassing van de regels over het begrip verzekerde en van de regeling over het begrip loon. Andere klachten kunnen niet tot cassatie leiden.
Indien bezwaar kansrijk wordt geacht, wordt een aanvullend bezwaarschrift opgesteld met de gronden van bezwaar en een uitgebreide rapportage met de verzekeringsgeneeskundige en/of -arbeidsdeskundige onderbouwing van het bezwaar. Op indicatie en indien de belangen van werknemer en werkgever parallel lopen (bijvoorbeeld bij een afgewezen IVA-aanvraag), kan nader medisch specialistisch en/of belastbaarheidsonderzoek worden uitgevoerd om het bezwaar kracht bij te zetten.
Uw werkgever kan de loonsanctie verminderen door de instructies van het UWV te volgen om u alsnog aan het werk te krijgen. Als de werkgever dit doet, dan kan het UWV toestemming aan uw werkgever geven om de verplichte loondoorbetaling te stoppen. De loonsanctie wordt dan lager en vervolgens neemt het UWV uw WIA-aanvraag in behandeling.
Naar aanleiding van de beoordeling van de UWV verzekeringsarts kan al een beslissing van het UWV op uw WIA-uitkering volgen. Meestal is er echter nog onderzoek van een arbeidsdeskundige van het UWV nodig om uw percentage van arbeidsongeschiktheid te bepalen. Na het oordeel van de arbeidsdeskundige van het UWV over uw verdiencapaciteit en maatmanloon, volgt veelal een definitieve beslissing van het UWV over uw WIA- aanvraag (UWV geeft te laat een WIA-beschikking af. Wat kunt u doen? - advocaatuitkeringen.nl).
U mag tevens het volledige dossier van de UWV verzekeringsarts over u zelf inzien. Indien u aandringt bij de UWV arts, mag u het gesprek met de arts opnemen. U moet hiervoor wel toestemming hebben gekregen van de UWV verzekeringsarts. Anders mag u het gesprek met de arts niet opnemen.
In sommige situaties kan het gebeuren dat het UWV een beslissing neemt waar u het als werkgever niet mee eens bent. Hierbij kunt u denken aan een loonsanctie bij de WIA-beoordeling, omdat het UWV van mening is dat u gedurende de eerste 104 weken van de arbeidsongeschiktheid, onvoldoende re-integratie inspanningen heeft geleverd.
Als deze situatie zich voordoet, kunt u overwegen beroep in te stellen bij de rechtbank - bezwaar wia. Ook hierin kunnen wij u adviseren en ondersteunen bij het zetten van de juiste stappen. Wilt u bezwaar aantekenen of in beroep gaan? Neem contact met ons op via (Telefoonnummer)of mail naar (Email).
De Centrale Raad van Beroep heeft bepaald dat de rapporten, waar het UWV zijn besluitvorming op baseert, zorgvuldig, deugdelijk gemotiveerd, inzichtelijk en consistent moeten zijn. Het zou dus voldoende zijn als u medische gegevens naar voren brengt die twijfel doen rijzen aan de juistheid van de beoordeling door UWV. Helaas lukt het in veel zaken niet om ervoor te zorgen dat de rechter die twijfel gaat koesteren.
De rechter kiest voor een vereenvoudigde behandeling. Bijvoorbeeld omdat: de bestuursrechter niet de juiste rechter is om een zaak te behandelen (de bestuursrechter is ‘kennelijk onbevoegd’)de documenten zo overduidelijk zijn, dat verdere mondelinge behandeling niet nodig is (dit heet kennelijk gegrond of ongegrond)het beroepschrift te laat is ingediend (het beroepschrift is ‘kennelijk niet-ontvankelijk’)Bent u het niet eens met de beslissing van de rechter nadat uw zaak vereenvoudigd is behandeld? Dan kunt u tegen deze uitspraak in verzet.
De rechter leidt de mondelinge behandeling. Hij stelt vragen en bespreekt de punten waarover de partijen het niet eens zijn. Het kan zijn dat partijen alsnog samen tot een oplossing kunnen komen. Dit is alleen mogelijk als: beide partijen hiervoor open staande overheidsorganisatie hier vanuit zijn taken de vrijheid voor heeft/krijgt.
Met mediation naast rechtspraak zoekt u samen met de andere partij(en) naar een oplossing voor alle aspecten van het conflict. Daarom kijkt de rechter of uw zaak zich leent voor mediation. U kunt ook zelf aangeven dat u mediation wilt - Bezwaar en beroep . Lukt het niet om tot een oplossing te komen? Of is dit niet mogelijk? Dan kunnen de partijen hun standpunten verder toelichten en vragen van de rechter beantwoorden.
De voordelen: geen juridische zorgen maximaal resultaat specialistische kennis van de Wet WIA gratis advies over tussentijdse mogelijkheden en doorverwijzingen neem direct contact op! .
Het UWV houdt regelmatig herbeoordelingsgesprekken. Dan wordt gekeken of de medische situatie verbeterd is of juist is verslechterd. Dat kan betekenen dat je uitkering soms hoger wordt, maar uiteraard ook dat je uitkering wordt verlaagd of zelfs stopt. Als je het er niet mee eens bent, kan je in bezwaar gaan.
Bezwaar Uitkering Wia. Om dit te kunnen beoordelen, maakt het UWV gebruik van haar eigen verzekeringsarts en arbeidsdeskundige. Hier kunt u natuurlijk niet mee eens zijn en is het mogelijk om hier bezwaar tegen uit te brengen.
Bezwaar Uwv Wia Ervaringen. Het uitgangspunt van de wia is dat u zoveel mogelijk kunt werken als u kunt. Met de financiële prikkels wil de overheid arbeidsongeschikten stimuleren om (gedeeltelijk) aan het werk te blijven of te komen.
Bent u volgens het UWV minder dan 35% arbeidsongeschikt of meent u volledig niet meer te kunnen werken? U kunt beslissingen van het UWV aanvechten via een bezwaarschrift of beroepschrift. De advocaten van de UWV Bezwaarbalie staan u bij. Meestal kan dit kosteloos (via proceskostenvergoeding) of op basis van pro deo.
Het laatste (en waarschijnlijk meest lastige) aspect waar naar gekeken moet worden is of het UWV de spelregels wel goed heeft toegepast. In eerste instantie is de wet WIA van toepassing en daarnaast het Schattingsbesluit. Binnen deze regels vindt u dan weer naar verwijzingen naar lagere wetten die ook van toepassing zijn.
Als u een rechtsbijstandsverzekering (met de module ‘werk en inkomen’) hebt bij bijvoorbeeld DAS, ARAG, Unive of Achmea, vergoedt deze de kosten van een WIA-advocaat. U mag uw advocaat zelf kiezen en u hoeft geen genoegen te nemen met de jurist die de verzekeraar u aanbeveelt. Uw WIA-advocaat kan ook de contacten met de verzekeraar verzorgen. Als u verzekerd bent, valt een contra-expertise in bijna alle gevallen ook onder de dekking.
In de wetten kunt u in vinden aan welke regels het UWV zich moet houden en wat precies het criterium is voor arbeidsongeschiktheid. Ook staat hier in wat de voorwaarden zijn voor een keuring en aan welke vereisten een verzekeringsarts moet voldoen. Een voorbeeld hiervan is dat een verzekeringsarts BIG geregistreerd moet zijn. Het is de afgelopen jaren vaak voorgekomen dat bij een check bleek dat dit niet het geval was en dat een bezwaar op deze grond werd gewonnen.
Het is ook mogelijk dat u zelf om een WIA herkeuring vraagt als u al een WIA-uitkering hebt, maar van mening bent dat uw beperkingen zijn toegenomen. U kunt ook een WIA herkeuring aanvragen als u na de wachttijd van 104 weken in de Ziektewet niet in aanmerking kwam voor WIA, maar binnen 5 jaar na dat moment meer beperkingen hebt. Die moeten dan wel het gevolg zijn van een ziekte die al bestond ten tijde van de einde wachttijd.
Als u een rechtsbijstandsverzekering (met de module ‘werk en inkomen’) hebt bij bijvoorbeeld DAS, ARAG, Unive of Achmea, vergoedt deze de kosten van een WIA-advocaat. U mag uw advocaat zelf kiezen en u hoeft geen genoegen te nemen met de jurist die de verzekeraar u aanbeveelt. Uw WIA-advocaat kan ook de contacten met de verzekeraar verzorgen. Als u verzekerd bent, valt een contra-expertise in bijna alle gevallen ook onder de dekking.
Boven op het salaris dat degene verdient, krijgt degene een aanvulling. Deze aanvulling is 70 % van het verschil tussen het nieuwe loon en het het oude loon (voor de arbeidsongeschiktheid. Ligt het oude loon boven het maximum dagloon (€ 223,40 per dag in 2021), dan wordt het meerdere niet meegerekend. WIA-uitkering - Bezwaar UWV.
Dit levert een lage uitkering op. Deze wordt niet aangevuld met een WW-uitkering. Maak Bezwaar WIA Met Gratis WIA Advocaat. Jaarlijks wordt het recht op de uitkering bekeken. Zowel de WGA-loonaanvulling als ook de WGA-vervolguitkering kunnen duren totdat pensioengerechtigde leeftijd bereikt wordt. In situaties waar men onder het sociaal minimum terechtkomt is er recht op toeslagen volgens de Toeslagenwet.
Deze arbeidsongeschikt is niet duurzaam als er nog wel een mogelijkheid is om te werken. Arbeidsongeschiktheid is evenmin duurzaam als verwacht wordt dat er binnen 5 jaar wel weer een redelijke kans is op werkmogelijkheden. Bij niet duurzame volledige arbeidsongeschiktheid bestaat er recht op de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA), zie hierboven.
Is er geen wezenlijke kans op herstel en is er ook geen enkele mogelijkheid tot werken, dan komt betrokkene in aanmerking voor de regeling Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA). Bezwaar WIA uitkering besluit UWV. De IVA kent een uitkering van 75% van het laatstverdiende loon tot pensioengerechtigde leeftijd. Het laatstverdiende loon is gemaximeerd op de loongrens van € 4.
Is er nog wel een mogelijkheid om te werken, maar de 20% van het laatstverdiende loon wordt of kan niet worden gehaald, dan is er geen recht op een IVA-uitkering, maar op de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). De WGA-uitkering kan eindigen, in het bijzonder als een medewerker door herstel minder dan 35 % arbeidsongeschikt is.
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 2 over veranderingen die zich in een dienstverband kunnen voordoen. U vindt hierin informatie over: 2. 1. Verandering functie, vestigingsplaats, arbeidsduur, etc. 2. 2. Ziekte en arbeidsongeschiktheid van de werknemer 2. 3. Misdragingen, disciplinaire maatregelen (o. a. schorsing, waarschuwing) 2. 4. Verlof (o. a.
2. 5. Non-actief stellen van werknemers door de werkgever 2. 6. (on)gelijke behandeling / discriminatie 2. 7. Aansprakelijkheid voor schade van de werknemer of werkgever 2. 8. Overgang van de onderneming en gevolgen voor het arbeidscontract 2. 9. Overnemen van arbeidsovereenkomsten 2. 10. Staking en andere collectieve acties 2. 11.
Het UWV kampt met grote achterstanden bij de claimbeoordeling van de WIA-aanvragen. Het tekort aan verzekeringsartsen is groot en mede door Covid zijn de achterstanden nog groter geworden. Normaliter heeft het UWV acht weken de tijd voor de afhandeling van een WIA-claimbeoordeling. Uiterlijk in week 93 moet de werknemer de WIA-aanvraag indienen.
Helaas wordt deze periode vrijwel niet meer gehaald. Het gevolg is dat het na 104 weken arbeidsongeschiktheid nog steeds onduidelijk is of de werknemer nu wel of niet een WIA-uitkering krijgt. De werkgever hoeft en zal na 104 weken ziekte alleen nog de loonwaarde van de passende arbeid betalen. Voor het deel dat iemand ziek is, is er geen loondoorbetalingsplicht meer (tenzij de cao een derde jaar loondoorbetaling bij ziekte kent).
Meer van Arbeidsrecht
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Uitkeringsrecht, Participatiewet Bijstand, Bezwaar
Hoe Ging Mijn Wia Keuring? Ik Werd Volledig Afgekeurd!
Aanvragen Vervroegde Wia-beoordeling
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Uitkeringsrecht, Participatiewet Bijstand, Bezwaar
Hoe Ging Mijn Wia Keuring? Ik Werd Volledig Afgekeurd!
Aanvragen Vervroegde Wia-beoordeling