Inhoud
Hoe lang mag UWV over bezwaar doen?
De bezwaartermijn is meestal 6 weken. Op het moment dat deze bezwaartermijn voorbij is, start de beslistermijn. Dat is de periode waarin wij alle gegevens verzamelen en onderzoek doen naar uw bezwaar. Na de beoordeling van uw bezwaar ontvangt u van ons een beslissing.
Hoe werkt een bezwaarprocedure?
U heeft van een bestuursorgaan een beslissing ontvangen waar u het niet mee eens bent. Binnen zes weken na dagtekening kunt u hiertegen een bezwaar indienen. Let goed op deze termijn, want na zes weken staat de beslissing onherroepelijk vast. Vaak is het dan onmogelijk een beslissing nog gewijzigd te krijgen.
Wat als je 35 procent wordt afgekeurd?
Werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn, hebben geen recht op de Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen-uitkering (WIA-uitkering) of arbeidsongeschiktheidspensioen. Deze werknemers moeten bij u in dienst blijven en u moet samen met uw werknemer bekijken wat de beste oplossing is.
Hoe ziet een bezwaarbrief eruit?
Uw bezwaarschrift mag gewoon als brief zijn opgesteld, maar moet wel aan een aantal minimale eisen voldoen: Uw naam en adres moeten vermeld staan. Uw bezwaarschrift moet voorzien zijn van een datum en uw handtekening. U moet omschrijven tegen welke beslissing u bezwaar maakt.
Wat is een bezwaar op nader te noemen gronden?
Door het indienen van een bezwaarschrift op nader aan te voeren gronden kunt u de termijn veiligstellen voor bezwaar en meer tijd krijgen. Zo heeft u of uw advocaat langer de tijd om de argumentatie voor het bezwaar op te stellen.
Hoe bereken je bezwaartermijn?
Berekening beroepstermijn. De algemene termijn waarbinnen u beroep moet aantekenen tegen een beslissing op bezwaar is dus 6 weken. Deze 6 weken gaan lopen op de dag na de dagtekening van de beslissing op bezwaar. Soms wordt in de beslissing op bezwaar een afwijkende verzenddatum genoemd.
U kent de meest belangrijke onderwerpen waartegen bezwaar voeren zinvol kan zijn. U krijgt handvatten aangereikt om de belangrijkste onderwerpen van bezwaar te toetsen. U kent het toetsingskader UWV met betrekking tot re-integratieverslagen. U kunt als HR-professional de haalbaarheid van een bezwaarzaak inschatten. U kunt als HR-professional zelf een bezwaarzaak tegen een UWV-besluit voeren, waarbij u in staat bent in te schatten welke deskundige u daarbij optimaal kan ondersteunen.
SV Land verzorgt in een professioneel opleidingslokaal hybride trainingen omwille van het coronavirus. Hierdoor kunt u de gewenste opleiding blijven volgen, zoals u dat van ons gewend bent - Bezwaar UWV - als je het niet eens bent met de beslissing. Hybride wil zeggen dat de cursist zelf mag kiezen of hij/zij naar Zoetermeer komt voor een klassikale les of dat er gekozen wordt voor een digitale les, vanaf een eigen werkplek - Bezwaar maken bij het UWV.
Als (thuis)cursist bent u ervan verzekerd dat u daadwerkelijk onderdeel uitmaakt van de groep. Hierdoor krijgt u als (thuis)cursist de professionele aandacht die nodig is tijdens een opleiding. Bij alle cursussen is het mogelijk om maatwerk te leveren en onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie op de voorgrond te plaatsen of aan het cursusprogramma toe te voegen.
De tijd om bezwaar te maken tegen een schriftelijke TVL-beslissing door RVO is zes weken. Deze periode begint op de dag na de datum die in je beslisbrief staat. Lukt het niet om op tijd een compleet bezwaar te versturen? Verstuur dan alvast een bezwaar dat nog niet compleet is.
Heb je je bezwaar te laat verstuurd? Dan neemt RVO het niet in behandeling. Je mag schriftelijk bezwaar maken, maar volgens RVO is digitaal bezwaar maken via het e, Loket sneller en makkelijker. Kies je voor schriftelijk bezwaar, zet in je brief in ieder geval het onderwerp en de datum van het besluit waartegen je in bezwaar gaat.
Je stuurt je bezwaarbrief samen met een kopie van de brief waartegen je bezwaar maakt naar Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Afdeling Juridische Zaken, Postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Als het bezwaarschrift binnen is, krijg je een digitale of schriftelijke bevestiging (Niet eens met een beslissing - UWV - Werkgevers). Is je bezwaarschrift niet compleet? Reageer dan toch binnen de periode die in je bericht staat.
Wil je bewijzen op welke datum je je bezwaar hebt verstuurd? Maak dan digitaal bezwaar of verstuur je bezwaarschrift aangetekend (In bezwaar gaan bij het UWV). Binnen twaalf weken na de datum in de brief waarin je bezwaar maakte volgt een beslissing. Het kan zijn dat door drukte de reactie op het bezwaar met maximaal zes weken wordt verlengd.
Ben je het niet eens met de beslissing op je bezwaarschrift? Dan kun je in beroep gaan bij de rechtbank in jouw regio (Bezwaar maken - UWV - Werkgevers). Hier zijn kosten aan verbonden. Deze kosten kun je terugkrijgen als de rechter je geheel of gedeeltelijk gelijk geeft. Je hebt tot en met zes weken na de datum in de beslisbrief de tijd om in beroep te gaan.
Ben je het ook niet eens met de uitspraak van de rechter dan kun je in hoger beroep. Voor TVL kun je dan terecht bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb)..
Als uw werknemer twee jaar arbeidsongeschikt is geweest kan hij in aanmerking komen voor een WIA-uitkering (WGA of IVA). Bezwaar door werkgever tegen WIA besluit van het UWV is mogelijk. De WIA-uitkering heeft twee soorten: Een WGA-uitkering als uw werknemer 35% – 100% arbeidsongeschikt is (maar niet duurzaam) Een IVA-uitkering als uw werknemer 80-100% arbeidsongeschikt is (volledig en duurzaam) Het UWV bepaalt in een besluit over de WIA-uitkering welke uitkering wordt toegekend en wat het arbeidsongeschiktheidspercentage is (Hoe UWV cliënten sneller een uitkomst wil geven van zaken).
Want de WGA-uitkering kan zeer hoge kosten voor u als werkgever betekenen, gedurende tien jaar. Terwijl de IVA-uitkering u niets kost! U kunt als werkgever bezwaar indienen tegen deze beslissing van het UWV over de WIA-uitkering. De kosten van de WGA-uitkering worden aan u als werkgever doorbelast via de gedifferentieerde WGA-premie (deze premie samen met de gedifferentieerde premie Ziektewet vormt de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas).
Er is een verschil in gedifferentieerde WGA-premie tussen kleine werkgevers, middelgrote werkgevers en grote werkgevers - Bezwaarschrift UWV - Uitkering. Een kleine werkgever betaalt alleen de sectorale premie, ongeacht het aantal (ex-) werknemers met een WGA-uitkering. Middelgrote werkgevers betalen deels per (ex-) werknemers met een WGA-uitkering en deels de sectorale premie. Grote werkgevers betalen volledig per (ex-) werknemers met een WGA-uitkering.
nl). Als u eigenrisicodrager bent dan betaalt u gedurende tien jaren de WGA-uitkering zelf. U kunt zich hiervoor verzekeren. Middelgrote en grote werkgevers, en eigen risicodragers, hebben dus belang bij het instellen van bezwaar tegen een WIA / WGA besluit van UWV. Ontvangt u van UWV een besluit over een WGA-uitkering? Dan kunt u hiertegen een bezwaarschrift indienen.
Het is verstandig dit te laten behandelen door een specialist op dit gebied. Bezwaar door een werkgever tegen een WGA-uitkering besluit heeft als doel: Dat het UWV in heroverweging oordeelt dat de werknemer volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is, zodat hij een IVA-uitkering krijgt, of Dat het UWV in heroverweging oordeelt dat de werknemer minder dan 35% arbeidsongeschikt is, zodat hij geen WIA-uitkering (geen WGA en geen IVA-uitkering) krijgt.
Gedurende de looptijd van een WGA-uitkering kunt u als werkgever ook een herbeoordeling aanvragen. Ook in herbeoordeling kan het UWV beslissen: dat de werknemer volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is, zodat hij een IVA-uitkering krijgt, of dat de werknemer minder dan 35% arbeidsongeschikt is, zodat hij geen WIA-uitkering (geen WGA en geen IVA-uitkering) meer krijgt.
Ook tegen een besluit op een herbeoordeling kunt u bezwaar indienen bij het UWV.
Als u het met een besluit van het UWV niet eens bent, kunt u hiertegen bezwaar maken - Bezwaar maken tegen het UWV (Bezwaar UWV). Hierbij is het van groot belang om het bezwaar op tijd, dat wil zeggen binnen 6 weken na de datum van dit besluit, bij het UWV in te dienen. Op een besluit staan vaak twee data vermeld: de datum waarop het besluit is genomen en de datum waarop het besluit is verzonden, de zogenaamde verzenddatum.
Let op : wanneer u in een Ziektewet-zaak bezwaar maakt tegen een besluit waarin een medisch oordeel wordt gegeven, geldt bij wijze van uitzondering meestal een bezwaartermijn van 2 weken ! Uw bezwaar is op tijd ingediend indien het uiterlijk op de laatste dag van de bezwaartermijn door het UWV is ontvangen - Hoe maak ik bezwaar tegen een WW-uitkering beslissing?.
Beroep stel je in binnen zes weken nadat het UWV de beslissing op je bezwaarschrift heeft genomen. In het beroepschrift geef je aan wat er volgens jou verkeerd is aan de beslissing en wat er beslist had moeten worden. Er volgt een zitting en de rechter doet daarna schriftelijk uitspraak. Ben je het ook niet eens met de uitspraak van de rechtbank? Dan kun je in hoger beroep bij de hoogste bestuursrechter. Voor NOW kun je dan terecht bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB).
Het UWV begeleidt de werknemer dan bij zijn re-integratie en soms kun je voor de zieke werknemer met een dienstverband als werkgever een ziektewetverzekering aanvragen. Je bent dan als werkgever wel verantwoordelijk voor zijn re-integratie.
Een van uw mogelijkheden is het UWV te verzoeken om een deskundigenoordeel (art. 32 lid 1 SUWI). Een verzekeringsarts van het UWV brengt dan een advies uit ten aanzien van uw mogelijke arbeidsongeschiktheid. Overigens kan niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever zo’n verzoek indienen bij het UWV. Het UWV geeft vervolgens binnen een termijn van twee weken een oordeel over het verzoek (art. 32a lid 3 SUWI). In de rechtspraak is ten aanzien van het deskundigenoordeel de vraag gerezen of hiertegen op enigerlei wijze bezwaar of beroep mogelijk is. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft hierover geoordeeld dat zowel de afwijsbrief op het verzoek tot second opinion door het UWV (ECLI:NL:CRVB:2005:AS3619) als wel de brief waarin de uitslag van de second opinion wordt meegedeeld, niet op rechtsgevolg is gericht en daardoor niet als besluit in de zin van artikel 1:3 Awb kan worden aangemerkt (ECLI:NL:CRVB:2009:BJ5998 en ECLI:NL:CRVB:2009:BG9129). Dit sluit een bezwaar of beroepsprocedure tegen een second opinion van het UWV verder uit. Zijn uw opties nu uitgeput? Nee, want sinds 1 juli 2017 biedt de wetgever u via een wijziging van de Arboregels een extra herzieningsoptie aan. Wanneer u het niet eens bent met het oordeel van de bedrijfsarts kunt u naast het deskundigenoordeel van het UWV, ook een second opinion aanvragen bij een onafhankelijke bedrijfsarts.
Als u het bezwaar per post heeft ingediend kunt u de datum van de ontvangst natuurlijk niet controleren. Gelukkig is dit ook niet nodig omdat de overheid heeft bepaald dat u het bezwaar op tijd heeft ingediend wanneer u het bezwaar uiterlijk op de laatste dag van de bezwaartermijn in de brievenbus heeft gedaan.
Meer van Letselschade Advocaat
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Uitkeringsrecht, Participatiewet Bijstand, Bezwaar
Hoe Ging Mijn Wia Keuring? Ik Werd Volledig Afgekeurd!
Aanvragen Vervroegde Wia-beoordeling
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Uitkeringsrecht, Participatiewet Bijstand, Bezwaar
Hoe Ging Mijn Wia Keuring? Ik Werd Volledig Afgekeurd!
Aanvragen Vervroegde Wia-beoordeling